Interview in de Science Fiction en Fantasy Boekenclub

1 Mei 2023

Mei is de maand van de fantasy. Voor het sub-genre Epische Fantasy werd ik daarvoor benaderd door John van Hal, voor het volgende interview over de boeken van Johanna Lime. John heeft een boekenclub op Facebook, waar lezers en auteurs van het genre elkaar kunnen vinden. Hier is de link: https://www.facebook.com/groups/358002511440904

Hieronder volgt een uitgebreid interview, afgewisseld met plaatjes.

We trappen in de Science Fiction en Fantasy Boekenclub de eerste week van de fantasymaand mooi af met het subgenre: epische fantasy.

John van Hal heeft hiervoor Johanna Lime mogen interviewen.

1)Dank dat we je mogen interviewen. Kan je jezelf in het kort voorstellen aan de leden in onze groep?

Hallo, leden van deze leuke boekengroep. Ik ben Marjo Heijkoop, beter bekend onder mijn pseudoniem Johanna Lime. Op 1 november 2011 besloten Dinie Boudestein en ik samen boeken en korte verhalen te gaan schrijven in het SFF genre, en kozen we voor dit pseudoniem. Helaas overleed Dinie Boudestein op 23 december 2018 aan kanker. Vanaf die tijd schrijf ik alleen door onder het pseudoniem van Johanna Lime.
Johanna schrijft haar fantasyverhalen veelal in toekomstige werelden. Haar debuut in 2015 is Schimmenschuw, een tijdreis en een op zichzelf te lezen verhaal over de door Marjo en Dinie samen verzonnen verbeeldingswereld. Alleen Schimmenschuw is nog een beetje middeleeuwse fantasy te noemen vanwege de tijdreis naar de zusterplaneet Chyndyro. De start van dit verhaal is echter op de planeet Laskoro, in een tijd net iets later dan onze eigen tijd.
De trilogie De vergeten vloek start op hetzelfde moment als Schimmenschuw maar loopt vanaf dat punt verder door naar de toekomst. De verbeeldingswereld van Johanna Lime bestaat uit verschillende planeten en heeft dan ook sterrenkaarten die in sommige van haar boeken zijn opgenomen. Sluimerend vuur, het eerste deel van De vergeten vloek, gaat over de dynamiekmagiërs van Laskoro. Smeulend venijn loopt parallel aan dit verhaal en gaat over de elementenmagiërs op Berinyi. In deel 3 Schamel verbond komt alles samen in een ruimteoorlog.
De planeten zijn geschapen door draken, in opdracht van de goden. Er is in de wereldbouw van Johanna Lime ruimte voor magie, goden, politieke intriges, ruimteschepen, cybernetica, hogesnelheidswegen die auto’s snel vooruit trekken, treinen op monorails die werken op ritovysche (magische) energie uit kristallen, koetsen, wezens met hoorns en hoeven, zwaardvechters, straalwapens, raketbommen, mutaties van vlinders en mensen die veel weg hebben van feeën, dwergachtige mutaties van vleermuizen, katten en mensen, een disharmonie in de bevolking waarbij de verhoudingen tussen mannen en vrouwen scheef loopt, en ga zo maar door. Het gaat in haar verhalen natuurlijk voornamelijk om de personages, de ontwikkelingen die zij doormaken en de tegenslagen die zij het hoofd moeten bieden.
Na Dinies dood was het derde deel van De vergeten vloek voor de helft door Marjo en Dinie samen geschreven. Marjo besloot het verhaal verder af te maken. Het was gelukkig al geplot, maar het duurde even om de draad weer op te pakken. Na wat nieuwe inspiratie kwam de tweede helft van het boek toch nog tamelijk vlot klaar. Marjo probeert in de geest van de speciale zielsverwantschap die het schrijversduo samen had door te werken als Johanna Lime. Dat lukte haar nog wel met de volgende trilogie: Interplanetair. Bij die serie kon ze nog gebruik maken van de dagboeken van personages die Dinie en Marjo geschreven hadden sinds ze in 1982 waren gaan samenwonen.
De trilogie Interplanetair speelt een generatie later dan de trilogie De vergeten vloek. De hoofdpersonages zijn een prinses van Laskoro en een prins van Berinyi. Deze twee koningskinderen zoeken naar evenwicht in hun volk. Irene, die Interplanetair recht studeert, komt erachter dat iemand het vonnis van de Galactische Rechtbank, die de vrede voor Laskoro moet garanderen, saboteert. Ze gaat stage lopen bij een advocatenkantoor in de Ruimtestad Alhenapolys in Gemini. Daar ontmoet ze andere wezens. De verbeeldingswereld van Johanna Lime breidt zich uit met andere volkeren en andere planeten. In boek 2, Geestenpoort, is er een groot probleem op te lossen tussen de wereld van de levenden en de doden en in boek 3, Schakelmagie, veranderen de magiërs zelf. Deze tweede trilogie van Johanna Lime, Interplanetair kan los van De vergeten vloek gelezen worden en is pas helemaal compleet geworden omdat het derde boek in 2023 is uitgebracht.
Na de trilogie Interplanetair is Johanna aangekomen op het punt dat Marjo echt helemaal alleen verder moet. De verbeeldingswereld die zij samen met Dinie jarenlang verzonnen had, heeft zijn grenzen bereikt.
Marjo gaat nu over die grenzen heen en schrijft alleen door in een nogal uitgebreid deel van het universum. Daar liggen veel nieuwe mogelijkheden omdat zij er verschillende planeten en allerlei eigenaardige wezens in heeft gecreëerd. De volgende serie die zij nu aan het schrijven is, Magische Alliantie, zal bestaan uit drie tweeluiken. Een serie van zes boeken dus. Elk boek speelt zich af op een andere planeet, bij een ander soort volk en heeft zijn eigen uitdagingen. Marjo heeft het zo bedacht dat er steeds een hoofdpersonage is, die in contact komt met een tweede personage. Dat wordt dan weer het hoofdpersonage van het volgende boek en die krijgt dan weer hulp van het eerste personage. Zo zal dat dus gaan met ieder tweeluik. Dit hele proces duurt tot 2029, als alles gaat zoals gepland. In 2030 volgt dan nog een standalone die begint op onze aarde en leidt naar de wereld van de goden, waar alles ooit begon met de verbeeldingswereld van Johanna Lime. Genoeg te ontdekken voor lezers, dus.

Johanna Lime schrijft de boeken die ze zelf graag had willen lezen. Ze hoopt dat jullie er ook plezier aan zullen (gaan) beleven. Johanna’s motivatie om geen middeleeuwse fantasy te schrijven maar de ruimte in te gaan, is tweeledig. Ten eerste waren Dinie en Marjo tegenstanders van de donkere middeleeuwen en dan vooral vanwege de positie van de vrouw in die periode (denk aan heksenvervolging en inquisitie). Daar heeft ze trouwens wel een kort verhaal over geschreven (Johanna kan dus ook wel in een middeleeuwse setting schrijven, maar ze doet dat liever niet in hele series romans). Ten tweede: Dinie en Marjo bestudeerden samen lange tijd astrologie, als hobby, en ze waren helemaal weg van Star Trek en Star Wars. Johanna heeft haar blik altijd al meer gericht op de sterren en op de toekomst, maar ze is ook gek op RPG spellen als Might and Magic of Dragon Age, en natuurlijk op goede fantasyverhalen met sterke mannen en vrouwen. Onze korte verhalen (46) zijn te vinden op Smashwords, Kobo, e.d. als e-books. Onze romans zijn gesigneerd te koop bij Marjo en bij uitgeverij Zilverbron op artbooksshop punt com.

2) Wat is volgens jou de definitie van Epische Fantasy?

Epische fantasy, ook wel High fantasy genoemd, speelt zich af in een fictieve wereld en gaat om grote thema’s zoals leven en dood. In de boeken van Johanna Lime spelen verschillende tegenstellingen vaak een rol in een verhaal. Magie speelt zeker een belangrijke rol en komt in de verbeeldingswereld van Johanna Lime van de goden. Er zijn eigen religies, eigen wetten en meestal zijn er edelen zoals die van koningshuizen. Culturele en sociale elementen zijn belangrijk voor de wereldbouw, wat ook een kenmerk is van epische fantasy. De wereld is gedetailleerd uitgewerkt en heeft een eigen geschiedenis, eigen flora en fauna (of een verklaring waarom die op de onze lijkt), vaak zijn er ook eigen bedachte wezens met andere kenmerken dan gewone mensen, eigen talen (in ieder geval voor de magische spreuken). Door de grootte van de verbeeldingswereld, die zich in de loop van de boeken heeft uitgebreid tot een eigen universum is het ook episch te noemen. Dat er science fiction elementen is zitten is geen kenmerk van fantasy, maar eerder een uitvloeisel van het schrijven in een moderne wereld in plaats van een middeleeuwse.
Bij de boeken van Johanna Lime spelen de thema’s zich af tegen de achtergrond van een veelal modernere samenleving met moderne technieken, zoals wij die kennen of aan het ontwikkelen zijn. Het is geen low fantasy, die zich in onze eigen wereld afspeelt en waar de magie minder sterk naar voren komt. Vaak zijn thema’s als vriendschap en samenwerking, de strijd tussen goed en kwaad, oorlog en vrede, machtsmisbruik en respect voor elkaar hebben onderwerpen die in mijn boeken voorkomen. Behalve dat komen er ook mythologische wezens in voor zoals de draken en kunnen de goden worden vergeleken met de Avatars zoals die in het hindoeïsme voorkomen. De Avatars van Laskoro en Berinyi zijn goden die zich kunnen manifesteren in een gedaante van een bepaald dier of van een bepaald soort mens. Zoals bij Tolkien komen er in de verbeeldingswereld van Johanna Lime elfen voor en zelfbedachte wezens die vaak een combinatie vormen tussen mens en dier. Genetica en natuurbehoud spelen in mijn boeken ook een belangrijke rol.

3) Wat is jouw binding met dit sub genre?

Ik houd ervan om heerlijk weg te dromen in een alternatieve wereld met draken, elfen, dwergen en magiërs. Vermoedelijk begon dat met sprookjesboeken en bezoekjes aan de Efteling. Nadat Dinie en ik een boekhandel vonden in Den Haag, waar we regelmatig gingen neuzen, ben ik meer gaan letten op esoterische zaken en ging er een heel nieuwe wereld voor me open. Ik werd vanwege mijn streng christelijke opvoeding nogal kort gehouden en ik denk dat dit door een drang naar vrijheid en autonomie werd aangedreven. De Teleac-cursus Mythen en bewustzijn met het interview met Joseph Campbell, die allerlei linken legde tussen verschillenden culturen en godsdiensten in onze eigen wereld, zette me ook heel erg aan het denken. De films van Lord of The Rings en The Hobbit hebben Dinie en ik heel vaak gekeken, we waren er helemaal verliefd op. Ik ben zelf nooit door het begin van de boeken van Tolkien gekomen vanwege de schrijfstijl, maar Dinie heeft The lord of The Rings helemaal stuk gelezen. We hebben er veel over gesproken. Ook de Harry Potter films en de boeken van J. K. Rowling hebben we samen gretig gekeken en gelezen. En zo zijn er nog veel meer series van tv of dvd die we bekeken hebben en waar we veel plezier aan beleefden. Alle nieuwe uitgaven op dit gebied kochten we op videotape of dvd, voordat de streamingsdiensten kwamen. Boeken in het fantasygenre heb ik wat minder gelezen dan Dinie deed, voor mij waren dat er slechts enkele. Ik was meer iemand die (semi)-wetenschappelijk werk las of naslagwerken ging zitten uitpluizen en daar hele samenvattingen bij schreef van allerlei interessante onderwerpen. Tot 2011, toen we onder ons pseudoniem gingen schrijven. Vanaf die tijd lees ik weer veel meer boeken en inmiddels heb ik een paar flinke stapels fantasy en science fiction gelezen en gerecenseerd van collega-schrijvers van uitgeverij Zilverspoor/Zilverbron. Maar bijvoorbeeld ook van Adrian Stone en Rik Raven, Jasper Polane of Johan Klein-Haneveld, Pen Stewart, die ik in de loop van de laatste vijftien jaar ben tegengekomen in het Nederlandse SFF wereldje, op beurzen en dergelijke.

4) Wie is jouw inspiratie op dat gebied? En welke boeken lees je zelf graag uit dat sub genre?

Mijn inspiratie is denk ik Joseph Campbell, die door zijn studie van onze wereld alle culturen bij elkaar bracht en aangaf waar dezelfde thema’s steeds weer terugkwamen, ongeacht welke religie je ook aanhing. De archetypes van Jung vind ik ook heel interessant en mythologieën van de Oude Egyptenaren, Grieken en Romeinen, maar ook de Edda. In het epische fantasy genre zijn het meer de prachtige films die mij inspireerden en de RPG spellen. Erg mooi vind ik de films van The Lord of The Rings, Harry Potter (vooral deel1), Krull, Stardust, Earth Sea, The Shannarah Chronicles. Maar ik kan ook erg genieten van The Neverending Story. Behalve fantasy ben ik verzot op science fiction. Dinie en ik spaarden alle videobanden van Star Trek The Next Generation en draaiden ze jaar na jaar. Wat betreft boeken las ik meer science fiction dan epische fantasy. De prinsen van Amber van Zelazny heb ik als tiener uit de bibliotheek gelezen en die bevielen me zo goed dat ik ze allemaal kocht. Verder heb ik een nogal specifieke smaak en las ik echt niet alles. Maar Clifford D. Simaks ‘Het weerwolfpricipe’ staat in mijn geheugen gegrift en ook ‘Kinderen van morgen’ van A.E van Vogt. Van Dune zag ik de oude film en speelde ik graag de computerspellen. Het meeste plezier beleef ik nog aan de boeken die ik zelf schrijf, die zou ik graag in de bibliotheek gezien hebben in de tijd dat ik het genre ontdekte, maar helaas was er op het gebied van fantasy en sciencefiction niet veel te vinden in mijn tienertijd. Wat er wel stond heb ik verslonden.

5) Je serie Interplanetair is zoals je eens omschreef een mix van SF , epische fantasy & Space Opera. Hoe is die combinatie zo gegroeid?

Vermoedelijk vanwege mijn liefde voor mythologische verhalen, sprookjes, fantasyverhalen en The Thunderbirds (daar bedachten we al een wereld met planeten voor en een eigen organisatie met ruimteschepen die reddingsacties uitvoerde in de ruimte in plaats van op aarde (fanfictie zeg maar); Star Trek, ruimteschip Orion, Blakes 7, Star Wars, Earth sea, The lord of The Rings. Waarschijnlijk heeft het een en ander ook te maken met dat hetgeen we aan verhalen konden vinden in onze jeugd, niet bepaald was wat we wilden. We vonden dat het beter kon. Daardoor gingen Dinie en ik zelf onze dagboeken van personages schrijven en speelden we alle mogelijke situaties uit. We namen magiesystemen uit RPG spellen over en veranderden ze in ons eigen systeem. Ik tekende kaarten van de werelden en plattegronden van de steden. Samen waren we ook bezig met het berekenen van horoscopen volgens de Ware Plaats methode en tekenden we onze horoscopen uit. We verzamelden ook tarot spellen, die we bestudeerden. Dinie kocht een sterrenbeelden atlas, die ik nu nog steeds gebruik voor de kaarten van onze verbeeldingswereld die in de boeken zijn opgenomen. Ik denk dus dat het een combinatie is van wat er in de handel voorradig was. Als dat bij onze smaak paste, lazen we het. Zo niet, dan gebruikten we onze verbeelding en creativiteit om zelf onze eigen alternatieve wereld te bedenken.

6) Het is behoorlijk knap om al die verschillende stijlen in elkaar te laten passen. Zijn er aandachtspunten / valkuilen waarbij je op moet letten tijdens het schrijven?

Alles moet kloppen en alles moet logisch zijn voor de wereld waarin het is geschreven. Dat vergt dus voorbereiding, uitschrijven van hoe de systemen werken, wat er met magie wel kan en wat niet, welke prijs er betaald moet worden en onderzoek doen naar hoe alles precies werkt. Het moet passen bij de personages. Het moet consequent gebruikt worden. Nu was Dinie op haar werk al bekend als iemand die alle fouten opspoorde en precies wist hoe alles werkte. Ze werd niet voor niets Einstein genoemd. Zij hield het overzicht. Dat mis ik wel, ik ben echt iemand die de details in duikt en systematisch en logisch werkt. Ik hoop altijd maar dat het grotere geheel toch wel blijft kloppen sinds ik er niet meer met Dinie over kan praten. Gelukkig helpt wat meer ervaring als schrijver me daar ook wel bij en volg ik nu bijvoorbeeld een redactiecursus. Het is altijd goed om te blijven groeien en goede feedback in je voordeel te gebruiken.

7) Haal je ook inspiratie uit de huidige maatschappij?

Daar haal ik zeker inspiratie uit. Het manuscript van Magische Alliantie dat ik pas geschreven heb, gaat bijvoorbeeld over een milieudelict in de oceaan, waarbij het water in de zee te veel opwarmt en er gif in de zee drijft. Daar heeft onze klimaatproblematiek wel mee te maken, maar ook mijn frustratie over hoe mensen met de natuur omgaan. Toen ik nog op de middelbare school zat was er al sprake van milieuvervuiling en nog steeds is het niet opgelost. Ik begrijp dat niet, daarom komen zulk soort thema’s in mijn boeken. De disbalans tussen mannen en vrouwen in De vergeten vloek heeft veel te maken met de verschillen in de behandeling van mannen en vrouwen in onze eigen wereld. Vaak ben ik me er niet zo heel erg van bewust, maar thema’s die ik uit het nieuws opvang, sijpelen vaak ook in mijn verhalen door. Daar kom je als schrijver denk ik ook niet onderuit. Je maakt je er druk om en dus zoek je een manier om het te kunnen verwerken. Alleen geef ik er soms een andere draai aan in mijn verhalen, want om het dagelijkse nieuws te gaan herhalen in verbeeldingsliteratuur, waarbij je juist van de werkelijkheid weg wilt komen, lijkt me niet de bedoeling.

8) De magie in je boeken lijkt te veranderen en een eigen willetje te ontwikkelen gedurende het verhaal. Of heb ik het mis?

Dat de magie verandert is zeker waar. In eerste instantie was het tamelijk recht toe recht aan zoals in Might and Magic. Een bepaalde spreuk voor een bepaald magiegebruik. De Magii die de hogere magie kunnen gebruiken en de Klawiccys die wat minder getalenteerd zijn en alleen de lagere spreuken kunnen leren. Maar gaandeweg de verhalen zich ontwikkelen, ontwikkelt de magie mee. Er worden nieuwe ontdekkingen gedaan en er komt een synergie. In Schakelmagie gaat het echt veel heftiger worden en daarna werkt dat door in Magische Alliantie. Dus ja, de magie in mijn boeken evolueert, net als de personages dat doen. Ik heb daar wel bewust voor gekozen en onderzoek gedaan in boeken, voordat ik het in de verhalen ben gaan verwerken. Het is dus niet zo dat de magie mij als schrijver een bepaalde kant op dwingt, het is een resultaat van de verandering in het systeem die ik bedacht heb.

Een van de dingen die mij hiertoe hebben aangezet is dat de magie ook in de ruimte (het luchtledige) zal moeten werken als ik het wil gebruiken in een gecombineerd fantasy / sciencefiction verhaal.

9) Wil je zelf nog wat kwijt aan de groep?

Het enige dat ik graag kwijt wil is, dat ik zelf het gevoel heb dat het groepje fantasy en sciencefiction en horrorschrijvers in het Nederlandse taalgebied steeds beter wordt. Wij hebben dan misschien nog niet zo’n lange traditie als de Engelstalige schrijvers, maar het is misschien de moeite van het overwegen waard om ons de kans te geven. Door onze boeken te kopen en te lezen. Iemand met een Nederlandse of Vlaamse achtergrond zal qua onderwerpen, cultuur en uitbeelding van situaties misschien ook dichter bij de lezer staan. Als lezers ons steunen kan ons (kleine) wereldje binnen ons taalgebied misschien sneller tot bloei komen en groter worden.

Dank je wel voor dit interview, John van Hal, Ruscha Vis, en andere beheerders / moderators.

Voor meer informatie van Johanna Lime kijk op de Homepage, daar is een pdf van alle uitgaven te downloaden, en waar ze te koop zijn.

Bij mij persoonlijk kun je ook boeken kopen, ik signeer ze graag. Stuur me dan een e-mail of chat (het e-mail adres staat onder contact).

Dank voor het lezen van dit epische interview,

Johanna Lime