Johanna Lime interview

22 april 2023

Iedere zaterdag wordt er een interview geplaatst op de pagina’s van Zilverspoor en Zilverbron, van een van de auteurs bij deze uitgeverij. Deze zaterdag was met mijn beurt.

Georganiseerd door Lisa Koen.

Johanna Lime

Wie ben je en welke boeken heb je geschreven?

Ik ben Marjo Heijkoop en ik schrijf onder het pseudoniem Johanna Lime, omdat ik eerst samen schreef met mijn nicht Dinie Boudestein en wij dat pseudoniem bedachten dat bij Kalkman past, de achternaam van onze moeders. Zij is helaas in 2018 overleden aan kanker en daarom schrijf ik alleen verder onder ons pseudoniem. Wij zijn in 1982 gaan samenwonen en schreven in onze vrije tijd dagboeken van personages, verzonnen werelden en gingen in 2011 serieus schrijven om boeken en korte verhalen uit te kunnenbrengen.

Ons debuut was het boek Schimmenschuw, een boek over een tijdreis op een andere planeet, in de tijd van voor de vloek.

Daarop volgde trilogie De vergeten vloek, een combinatie van fantasy en sciencefiction in twee koninkrijken in de ruimte, met goden, draken, ruimteschepen, magiërs en politiek.

Daarna schreef Marjo alleen verder aan trilogie Interplanetair, die een generatie later speelt. Het derde deel komt in 2023 uit.

Marjo schreef ook een autobiografische sciencefiction over twee vrouwen en aliens: De twaalfde Saturnusmaan.

Ze is nu bezig aan een serie van zes boeken, Magische Alliantie, weer een generatie later dan Interplanetair en het speelt zich af op zes verschillende planeten.

Ook werkt ze aan een cyberpunkroman Het geheim van Shiloh.

Wat of wie heeft jou tot schrijven gebracht?

Sinds ik op school leerde schrijven heb ik altijd al een drang gevoeld om woorden op papier te zetten en verhalen op te schrijven. In mijn kinderjaren maakte ik een clubblad voor mijn vriendinnengroep, als onderwijzeres schreef ik veel voor de schoolkrant, toen ik bij een schildersbedrijf ging werken schreef ik voor het personeelsblad, ik maakte altijd de langste sinterklaasgedichten van de familie en schreef quizzen en speeches voor huwelijksfeesten, in mijn vrije tijd schreef ik dagboeken van personages uit een verzonnen wereldbouw, tegenwoordig schrijf ik korte fantasy en sciencefictionverhalen en fantasyromans. Schrijven is iets waar ik niet zonder kan, het helpt me ook om de dingen te verwerken.

Welk festival is jou favoriet en waarom?

Ik vind Elfia Arcen nog steeds heel bijzonder omdat daar mijn debuut voor het eerst uit kwam in 2015. Maar ook Elfia Haarzuilens en alle andere fantasy-evenementen zijn leuk om mee te maken. Fantasy Fest in Rijswijk is niet zo groot, daar houd ik ook erg van. Ik was nooit eerder op FACTS in Gent geweest, daar ging ik in 2022 voor het eerst heen. Dat is ook een heel leuke beurs.

Top 3 favoriete boeken allertijden

Alle boeken die ik met plezier gelezen heb of die mij iets nieuws hebben geleerd zijn favoriet. Maar als ik dan toch een keuze moet maken, kies ik voor Het weerwolfprincipe van Clifford D. Simak, de serie over Cromrack de ork van Mark Doornbos en de boeken over de Varulven van Roselynd Randolph.

Favoriete manier van schrijven en lezen

Wanneer ik aan een nieuw verhaal beging ga ik eerst brainstormen en onderzoek doen, meestal heb ik dan al een titel en een afbeelding in gedachten, dan bedenk ik personages en de ontwikkeling die ze door gaan maken, een conflict en natuurlijk de wereld waarin alles zich afspeelt. Ik vul een verhaalschema of plotschema en begin te schrijven. Tijdens het schrijven bedenk ik er nog wel van alles bij, maar bepaalde keerpunten staan van tevoren vast. Wanneer de eerste versie is geschreven volgen er nog een paar redigeerversies voordat een verhaal af is.

Ik lees het liefst elke avond een paar hoofdstukken in bed voordat ik ga slapen. Wanneer een verhaal me in zijn greep heeft, kan het weleens laat worden voordat ik echt in slaap val.