Woest Water geredigeerd

26 maart 2023

Hoever is het manuscript voor Magische Alliantie boek 1 Woest Water gevorderd?

Voor het herschrijven van een eerste versie van een manuscript gebruik ik vaak de maanden van CampNaNoWriMo (april en juli), waarin ik flink wat woorden in een dag kan doen en een schrijfroutine aan kan houden. Dat ging bij dit manuscript anders. De schrijfroutine zit er, sinds ik een schrijfroutine tacker heb gemaakt in Excel, goed in. En hij is er ook in gebleven, ik schrijf of herschrijf (bijna) iedere dag.

Zoals ik hier eerder aangaf had ik de eerste versie voor dit manuscript helemaal geschreven op 2 februari 2023. Het hele verhaal was uitgewerkt en er was zelfs al een stuk geredigeerd.

Daarna volgen er dan meestal nog een paar redigeerversies. Ik ga als een soort redactrice door mijn eigen verhaal heen, om te zien of ik er nog iets aan kan verbeteren. Vaak is dat zo. Op het gebied van het verhaal zelf, de logica, het consequente gebruik van termen, het uiterlijk van de personages, elementen uit de wereldbouw. Ik let op of er niet te veel wordt uitgelegd door infodump, of er niet te veel wordt herhaald, en noem het maar op. Als ik redigeer ben ik echt heel kritisch, omdat ik vind dat alles goed moet kloppen.

Bij het redigeren gebruik ik mijn interne criticus die ik juist bij het creatieve schrijfproces van een eerste versie liever even aan de kant zet. Meestal volgt er nog een versie en daarin verandert er weer iets. Ik kijk of de zinsbouw klopt, haal stopwoordjes weg, verplaats soms stukjes van een zin naar voren of zet ze meer achteraan. Ik blijf net zolang dingen wijzigen totdat ik tevreden ben met het manuscript en het zo is geworden als ik me had voorgenomen. Omdat ik al jaren schrijf, ben ik erachter gekomen dat ik de laatste tijd meestal goed uitkom met vier versies voordat het manuscript klaar is om opgestuurd te worden naar de uitgever.

Versie 4 is af.

Eerder had ik al een versie 2. In de maand februari heb ik een herschrijfronde op het manuscript gedaan en kreeg ik versie 3 af. En nu, in maart 2023 heb ik versie 4 afgekregen.

Ik heb dus erg hard gewerkt de laatste maanden. Dat wilde ik graag omdat het verhaal van boek 2, Ruige Rotsen alweer aanklopt om geschreven te worden. Ik hoop daarmee in april te beginnen aan een creatieve eerste versie. Dat zal dus tijdens de CampNaNoWriMo maand zijn.

Ik ben erg enthousiast over de serie Magische Alliantie, waarvoor de ideeën langzamerhand meer vorm beginnen te krijgen. Ik ben trouwens enthousiast over al mijn boeken, maar misschien juist ook over Woest Water omdat ik daar op het moment mee bezig ben.

Dit boek zal zich afspelen op de planeet Swanase in het sterrenbeeld Lepus. Voor degenen die Interplanetair boek 1 Ruimtestad hebben gelezen, waar Irene Morane kennis maakt met Torrun Brant, kan ik vertellen dat dit de planeet van Torrun is. Er is veel water op deze wereld en er zijn veel eilandjes. Op Swanase heb je verschillende rassen, zoals je op het plaatje ziet. Er zijn er drie van: zwaanmensen zoals Torrun Brant, maar ook vismensen en krabmensen.

Zodra de tijd er rijp voor is, stuur ik dit manuscript op naar Zilverbron.

Het staat gepland voor 2024.

Groeten van Johanna Lime.