Books of Hope and Dreams – recensie voor Ruimtestad

17 augustus 2022

Vandaag kwam er een recensie binnen van Books of Hope and Dreams. Annette las Ruimtestad en schreef er het volgende over op haar website:

Hoewel ik graag een vleugje magie in mijn verhalen heb, ben ik ook gewoon een wetenschapsmeisje. Ik vind niks leuker dan nadenken over de toekomst, dan volgen hoeveel technische vooruitgang we boeken en dan dromen van leven op andere planeten. Als je mij dus een boek voorschotelt met meerdere planeten vol met fascinerende levensvormen, ben ik verkocht. Ik was dan ook erg benieuwd naar dit boek en ben superblij dat ik van de uitgeverij een e-book gekregen heb.

Ik vind het lastig om mijn leeservaring van dit boek onder woorden te brengen. Aan de ene kant heb ik met grote ogen zitten lezen over dit enorm rijk universum. Het is duidelijk dat Lime geweldig goed heeft nagedacht over alles, over de planeten, de onderlinge relaties, de politiek, de verschillende levensvormen en de strubbelingen en moeilijkheden die daardoor ontstaan. Voeg daar nog een laagje Godsdienst aan toe en je hebt een ongelooflijk intrigerende speeltuin.

Daarnaast heb ik enorm genoten van het politieke schaakspel dat hier gespeeld werd. Met name omdat dit politieke schaakspel gespeeld werd met het verstand en met intelligentie en met af en toe een tikkeltje geluk. Dat wil niet zeggen dat de karakters nooit domme of onverantwoordelijke dingen doen, maar het betekent wel dat ze niet alleen maar domme en onverantwoordelijke dingen doen. Ze gedragen zich als normale jongeren en gedreven karakters in een gevaarlijke wereld.

En toch had ik niet de klik met dit boek die ik gehoopt had te hebben. En dat komt volgens mij omdat ik net wat anders zoek in een boek dan dat ik in dit boek kreeg. Ik ben een emotielezer. Ik hou van nieuwe werelden ontdekken en nieuwe vrienden maken, maar ik wil het vooral voelen. Omdat de nadruk in dit boek echt op de beschrijvingen van wat er gebeurde lagen, kwamen de emoties bij mij helaas niet binnen.

Ik weet dat er meer dan genoeg mensen zijn die gewoon een spannend boek, met een toffe wereld en een goed plot willen en die emoties (veel) minder belangrijk vinden. In dat geval is dit boek meer dan de moeite waard!

Link naar de originele recensie: https://booksofhopeanddreams.wordpress.com/2022/08/17/recensie-ruimtestad-johanna-lime/

Mijn reactie:

Dank je wel voor de recensie. Ik begrijp je punt. Ik ben dan weer iemand die moeite heeft met heftige emoties en liever wat afstand bewaart. Een kwestie van smaak denk ik, en het speelt misschien mee dat dit het eerste deel van een trilogie was en de hoofdpersonages pas op het eind bij elkaar komen. Misschien dat ze in Geestenpoort iets beter tot hun recht komen?

2 gedachtes over “Books of Hope and Dreams – recensie voor Ruimtestad

 1. Ik ben heel benieuwd naar Geestenpoort. Ik weet nu ook heel goed wat ik kan verwachten. Verwachtingen zijn altijd een deel van de uiteindelijke ervaring, dus ik ben heel benieuwd wat ik van het volgende deel ga vinden!

  (En ja, dit was echt een kwestie van smaak. Ik hoop ook dat dat uit mijn recensie duidelijk werd. Er is een reden dat ik geen sterwaarderingen geef als dat niet moet. Ik heb liever dat mensen mijn tekst lezen en dan zelf bepalen of een boek wel of niet bij hen past!)

  Like

  1. Zoals je misschien uit eerdere recensies hebt gelezen was Ruimtestad meer het neerzetten van de pionnen voor de trilogie. Ik had af en toe wel iets in het manuscript dat een beginnende liefdesrelatie tussen Daniël en Irene aangaf, maar het was (en dat komt doordat ik er geen ervaring mee heb denk ik) er nogal klungelig ingezet, alles ging veel te snel. Daardoor heeft Natascha het in de redactie steeds geschrapt. Zij vond het handiger als ik boek 2 zou beginnen met het huwelijk van Daniël en Irene. Dus dat heb ik gedaan.
   Dat je geen sterren geeft, daar kan ik heel goed inkomen. Tenslotte moet iedere lezer zelf bepalen wat hij van het verhaal vindt. Iedere lezer haalt er weer iets anders uit, denk ik ook, omdat iedereen verschillend is. Al heb je natuurlijk wel universele overeenkomsten tussen mensen. Ik vond jouw recensie eerlijk en daar gaat het vooral om.

   Like

Reacties zijn gesloten.