14 augustus 2022
De personages worden goed gekarakteriseerd, maar vooral Limes dialogen worden beter bij elk nieuw boek. Ook de omgevingsschetsen van deze auteur worden allengs sterker, een mooie recensie van Hanneke van de Water.
Hanneke is inmiddels een van de vaste recensenten, die met een professioneel commentaar komt voor mijn boeken. Telkens als er een nieuw boek van Johanna Lime op de markt verschijnt, vraag ik haar of ze tijd heeft om het te lezen en er een recensie over te schrijven. Ik ben erg blij dat ze steeds weer toestemt. Ze heeft een volle agenda, als professional op het gebied van het beoordelen van verhalen. Per e-mail ontvang ik zeer regelmatig recensies van door haar gelezen boeken van Nederlandse auteurs, in allerlei genres. Deze keer las ze Geestenpoort en schreef ze deze prachtige recensie.
Over Hanneke van de Water
Hanneke van de Water (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer, copywriter en recensent.

Dit is de website van haar bedrijf: http://ht-c-communicatie.nl/
Hier volgt Hannekes recensie van Geestenpoort.

‘Geestenpoort’ is het tweede deel van een trilogie. In dit deel moeten Daniël en Irene, na hun huwelijk, terug naar Berinyi. Zolang Daniël priesters opleidt, is het lastig om bondgenoten te zoeken die hen voor willen dragen voor het lidmaatschap van de Galactische Vereniging van Planeten. De opleiding van Seckel verloopt niet zonder problemen, waardoor Daniël zich genoodzaakt voelt om Laskoriaanse priesters om hulp te vragen.
Irene krijgt de kans haar familie te bezoeken en neemt een cyborg van Terra102 mee naar Laskoro. Misschien kan CI-9-DY hen aan een zetel helpen. Haar broer Corwin heeft een naar voorgevoel. Hij geeft Daniël en Irene een artefact mee, waarmee ze de toekomstige problemen hopelijk aan kunnen pakken. In de ruimtestad wordt Daniël bedreigd door meneer Gekro, een draakman van Kilama UZ54.
Op dezelfde dag dat Seckel het tegen zijn Animalis op moet nemen, vindt het ritueel van het Geestfeest plaats. Irene ontdekt dat er iets mis is met de Geestenpoort. De geestenwereld en hun gewone wereld vloeien samen. Geesten overspoelen Bengalostad.
“Irene voelde de spanning oplopen. Er waren dus meer mensen die constateerden dat de magie na het opheffen van de vloek sterker was geworden. Zij was daarin niet alleen. Zenuwachtig draaide ze haar gouden armband om haar pols rond.”
Al in de proloog neemt Lime haar lezers mee naar de gebeurtenissen in het voorgaande deel. Dat is slim gedaan aangezien het voor haar trouwe lezers plezierig is om het geheugen even op te frissen, maar het maakt ook dat ‘Geestenpoort’ in principe ook te lezen valt voor hen die het eerste deel niet hebben gelezen, hoewel het vanzelfsprekend de voorkeur verdient om de delen -in de juiste volgorde- te lezen.
Het genre waarin de boeken van Lime zich bevinden, valt het best te beschrijven als fantasy met een vleugje science fiction. Toch kan je je als lezer helemaal verplaatsen in de gebeurtenissen aangezien het, feitelijk gezien, allemaal niet zover van ons afstaat.
Lime weet ook, haast ongemerkt, enkele politieke issues aan bod te laten komen en dat is heel aardig gedaan. De schrijfstijl van deze auteur wint nog altijd in kwaliteit. Nog slechts een enkele ongemakkelijke zinsopbouw valt te ontdekken en verder zou het gebruik van interpunctie nog wat verbetering behoeven, maar verder valt werkelijk te constateren dat deze auteur nog altijd ‘groeit’.
“De vier Magii gingen bij hun kaars staan. Ze staken hun staven uit naar het midden van het pentagram. Bij het uitroepen van: ‘Faceram faucos ad imperiom exanimos libertam!’ schoten er witte stralen via de wortels naar het ene punt dat het verst van Irene vandaan lag.”
De personages worden goed gekarakteriseerd, maar vooral Limes dialogen worden beter bij elk nieuw boek. Ook de omgevingsschetsen van deze auteur worden allengs sterker. Daar waar die, in eerdere boeken, een enkele keer nog wat ongemakkelijk voelde, zie je het als lezer nu werkelijk voor je.
Kortom, ‘Geestenpoort’ is een aanrader voor de fans van het fantasy- en SF-genre.
De auteur
Johanna Lime is het pseudoniem voor Marjo Heijkoop. Voorheen schreef zij samen met Dinie Boudestein, maar na het overlijden van Boudestein, heeft Heijkoop het werk van Johanna Lime alleen voortgezet. In 2015 kwam het debuut ‘Schimmenschuw’ uit bij uitgeverij Zilverbron. Daarna ging het snel en volgden er diverse boeken.
Uitvoering
Uitgeverij Zilverbron
ISBN: 9789463084406, 9789463084437
Paperback, 376 pagina’s
De originele recensie is hier te vinden: https://hanneketinorcenti.nl/geestenpoort/
Mijn reactie
Dank je wel voor de mooie recensie Hanneke, het doet me goed om te lezen dat ik nog steeds aan het groeien ben als schrijfster.