Avatars en magische dynastieën

Wereldbouw voor Schimmenschuw

(Als je niet van spoilers houdt en je moet Schimmenschuw nog lezen, dan kun je beter niet doorgaan met het lezen van deze blog. Maar als je nieuwsgierig bent naar onze verbeeldingswereld, lees dan gerust verder.)

Oorspronkelijk geplaatst op 24 februari 2018 op de website Schimmenschuw

Dit is een blog over © Eibor Risoklany. Zo noemen we de verbeeldingswereld die in onze verhalen gebruikt is. Deze verbeeldingswereld komt voor in ‘De wording van Chyndyro’, ‘Schimmenschuw’, in de trilogie: ‘De vergeten vloek’, in ‘De slangenvrouw’ en zelfs in ‘Het kereltje dat crashte in Loppersum’.

In Eibor Risoklany draait alles om de Avatars, dat zijn goden en godinnen die zich aan de mensen kunnen tonen in verschillende manifestaties. Zij hebben sommige families van een speciaal gen voorzien zodat zij een soort magie van nature kunnen gebruiken. Er zijn zeven machtige, magische families ontstaan en in Schimmenschuw moet Kamilia door de zeven landen reizen die geregeerd worden door een patriarch of matriarch van zo’n magische dynastie.

De dynastie Ming is die van de zielmagiërs, de matriarch heet Lucinda Ming.

De Avatars van Ming zijn Mage en Sperata.

Van Mage staat er een houten beeld in de tempel van Ming. Hij is afgebeeld als een gespierde man in lederen kleding met veel riemen met gespen. Hij draagt een lange mantel en zijn stekelige haar staat alle kanten op. Over zijn rechterschouder hangt een lange vlecht.

In een andere manifestatie is Hij een zwarte ram, of eigenlijk een Animalis, genaamd: khnumerro. (Over Animalii lees je meer in deel 1 van ‘De vergeten vloek, Sluimerend vuur’. In Schimmenschuw komen wel alvast lilaiyons, sobedillen, khnumerro’s, draken, een checemerro en een harqdil voor).

Sperata is een mooie vrouw met lotusbloemen op haar gewaad. Ze heeft een parelmoerachtige, witte huid. Sperata is de godin van meditatie, van het evenwicht vinden in jezelf, zodat je het uit kunt dragen in het leven met anderen en je voor anderen kunt zorgen.

De dynastie Gettferdrey is die van lichaammagie, de matriarch heet Yvonne Gettferdrey.

De Avatars van Gettferdrey zijn Ursus en Leila.

De god Ursus staat voor vitaliteit, kracht en snelheid. Hij is de beschermheer van de cavalerie en heeft een zwarte hengst als rijdier. Soms komt hij in de manifestatie van een witte beer tevoorschijn. In de tempel staat Zijn beeld van een gespierde man in rijkleding, met een tulband op zijn hoofd en rijlaarzen aan zijn voeten.

Leila is de godin van de rechtspraak, van het geloof in je hogere zelf en van de strijd voor de waarheid. Zij helpt de handhavers van de wet. Haar manifestatie is die van een gesluierde, in een lang gewaad gehulde vrouw, behangen met sieraden, maar ook die van een zwarte merrie.

De dynastie Morane is die van geestmagie, de matriarch heet Phyllis Morane.

De Avatars van Morane zijn Aquila en Sibylla.

Aquila verschijnt vaak als een adelaar met bruine veren en een witte kop. Hij heeft ogen die je bijzonder scherp aan kunnen kijken. Aquila helpt je om in het verleden, heden en de toekomst te kijken met behulp van kristallen. Hij is de god van reïncarnatie.

Aquila en Mage zijn er samen verantwoordelijk voor dat Kamilia een tijdreis maakt naar een ver verleden.

Sibylla is afgebeeld als een roodharige vrouw was in een wijd, wit gewaad. Zij is de godin van de onderwereld, van leven en dood. Zij kan zich ook manifesteren als een bijtende, wurgende slang: een checemerro. Die slang, met blauwe ogen, is een speciaal attribuut van de Morane dynastie en de beschermgeest van Jima Revaldesh-Morane in ‘Sluimerend vuur.’

De dynastie Attholred is die van vuurmagie, de patriarch heet Samir Attholred.

De Avatars van Attholred zijn Ignaz en Gratia

Het beeld van Ignaz in de tempel, stelt een man voor met een groot bol hoofd, dat Kamilia aan een pompoen doet denken. Zijn ogen lijken te branden en zijn lichaam vertoont een vlammenreliëf. Zijn mantel ziet eruit als de vleugels van een grote vleermuis. Hij is de god van hartstocht en passie. Op een schilderij is Ignaz afgebeeld als een magiër in gevechtsuitrusting met een bijzondere staf in zijn hand. Ignaz kan zich zowel als een jonge, vurige minnaar manifesteren, maar ook als de vleermuis die om je hoofd fladdert.

Gratia ziet eruit als een knokige, oude vrouw met een rimpelig gezicht. Ze heeft angstaanjagende, lichte ogen. Ze heeft een wijde, zwarte mantel om. In haar hand draagt ze een spreukenboek. Ze kan een afgunstige heks zijn, maar ze kan ook tevoorschijn komen als een prachtige, zwartharige jonge vrouw met een mysterieuze glimlach om haar lippen. Dan draagt ze een rode, lange japon en opzichtige sieraden met edelstenen. Gratia is in die manifestatie de godin van de liefde.

De dynastie Lyoncourt is die van luchtmagie, de patriarch heet Oron Lyoncourt.

De Avatars van Lyoncourt zijn Caelestis en Leona.

Als je een ekster ziet, kan dat de Avatar Caelestis zijn. Maar Hij is ook de tengere man in de kleding van een edelman. Hij kan over wolken lopen. Caelestis geeft energie aan het denkvermogen van mensen, zodat ze goed kunnen leren. Maar als het onweert, komt de energie als bliksem vrij. Dan is Hij kwaad.

Leona is de moeder van het huishouden en de bazin van de familie. Haar bloemen zijn gele lelies en Zij kan in de gedaante van een leeuwin tevoorschijn komen, maar ook als vrouw met lichtblond haar. Ze is de godin van de sterren en sterrennevels.

De dynastie Baksy is die van aardemagie, de patriarch heet Alexander Baksy.

De Avatars van Baksy zijn Ceriel en Baltina.

Ceriel staat in de tempel als een bergbeklimmer met kniebroek en een hoedje met een eikel erop. Hij heeft een lange boog als wapen. De andere manifestaties van Hem zijn herten en wilde zwijnen. Hij zorgt als god voor de vruchtbaarheid van het land. Hij geeft mensen stabiliteit en houvast in hun leven.

De godin Baltina is uitgebeeld als een vrouw met een lange broek, een jagerskiel en een hoedje met een lange vogelveer. Haar symbolen zijn eikels, walnoten en bramen. Ze kan heel goed in bomen klimmen en als je door het bos loopt let dan wel goed op, want voor je het weet springt ze uit de boom en staat ze ineens voor je. Ze kan zich veranderen in een eekhoorn.

De dynastie Toliano is die van watermagie, de patriarch heet Jack Toliano.

De Avatars van Toliano zijn Ebolt en Wieke.

Ebolt vertoont zich als een kluizenaar met een blauwe mantel. Hij draagt een lantaarn in zijn ene hand en een staf in zijn andere. Hij kan de gedaante van een witte gans aannemen, maar ook van een schelpdier. Hij is de god van de tijdperken en daarom vindt hij het niet goed dat Kamilia het tijdcontinuüm verstoort door haar tijdreis naar Chyndyro te maken.

Wieke komt voor in haar manifestatie van dolfijn, maar Zij is ook de vrouwelijke strijder die gekleed gaat in een harnas. Ze draagt een lans in haar linkerhand. Ze is de godin van teleportaties.

©

Copyright Johanna Lime