Leuk debuut wat nog een hoop mooie, fantasievolle avonturen belooft.

Deze is van 11 september 2018

 

Recensie van Vivianne Vissers

Vivianne won ons boek Schimmenschuw bij de Winactie van mei 2018 en schreef deze recensie:

Schimmenschuw is het debuut van Johanna Lime (het schrijvers duo Marjo en Dinie).

Kamilia heeft, tijdens het jaarlijkse circus, nog maar net ontdekt dat ze echt kan waarzeggen of ze wordt al ontvoerd door Avatars (een soort heiligen/goden) naar een andere wereld en andere tijd. Ze hebben haar daar naar toe gehaald om die wereld te redden, maar dat weet Kamilia niet. Die wil alleen maar terug naar huis, naar oma. Daarvoor heeft ze een soort 7-delige sleutel nodig. De leider van ieder land in deze wereld heeft 1 deel van de sleutel, die moet ze verzamelen door gevaarlijke, haast onmogelijke opdrachten voor hen uit te voeren.

Op haar weg treft ze gelukkig vrienden, met ieder zo hun eigen kwaliteiten, die haar helpen. Maar helaas ook draken, magiërs, tegenstanders en gevaar die het Kamilia en haar vrienden moeilijk maken.

Ik proef het enthousiasme van de schrijfsters door het verhaal heen en kan soms bijna tussen de regels door lezen hoe ze samen rond de tafel zaten van: “en dan gebeurt dit en dat, o, ja en dan zo…”, en hoe zo, elkaar aanvullend, het verhaal is ontstaan. Het verhaal leest makkelijk weg. Ze hebben mooie werelden gebouwd, met fantasievolle verhaallijnen en originele elementen. Al lezende kon ik het me goed voor de geest halen. Sommige dingen kwamen mij, als fantasy festival bezoeker, vaag bekend voor. Ik denk dat dat mede een inspiratiebron voor hen is geweest. Leuk die herkenning!

Wel vind ik ze soms iets te veel uitweiden en ergens blijven hangen, terwijl ik in andere opzichten juist weer opbouw en diepgang miste. (Liefdes)relaties vind ik bijvoorbeeld minder goed uitgewerkt. En de karakters zijn niet zo consequent ingevuld. Kamilia, de hoofdpersoon, is bijvoorbeeld de ene keer heel kinderlijk en dan weer heel volwassen en kan dan de verantwoordelijkheid op zich nemen.

Een groot deel van het verhaal beslaat natuurlijk haar avontuur door de 7 landen. De basiselementen/verhaallijn in die 7 landen is eigenlijk steeds hetzelfde, het werd alleen elke keer anders ingevuld; andere leider die ze voor zich moeten winnen, andere vorm van magie waar ze mee geconfronteerd worden, andere Avatars die toestemming moeten geven en vaak ook een beetje helpen, andere draak-geest, andere bijna onmogelijk opdracht om een artefact.

Sommigen zullen die vaste structuur en herkenbaarheid juist fijn vinden. Ik vond het daardoor wat voorspelbaar worden en had meer variatie en verrassing leuker gevonden. Wellicht heeft dit alles ook te maken met de doelgroep, die vanaf 13 jaar is, en/of de dynamiek van het samen schrijven.

Ik heb toch erg genoten van het verhaal!

Al met al een leuk debuut wat nog een hoop mooie, fantasievolle avonturen belooft.

Dank je wel, Vivianne!