Recensie van Princess Marcella – Te veel in een te korte tijd

Onze eerste recensie voor Schimmenschuw kwam op 5 november 2015 op Hebban, hij was van Marcel van de Rijst.

 

Te veel in een te korte tijd

Kamilia Arras, begiftigd met de gave om met geesten te spreken, komt door een tijdpoort in het verre verleden terecht van een zusterplaneet. Ze belandt in een wereld vol met magie en gaat op zoek naar de zeven punten van de zevenster, die haar hopelijk weer naar haar eigen tijd terug kan brengen. Op haar reis krijgt ze gezelschap van verschillende mensen, zoals een druïde, een vuurmagiër, maar ook een flierefluiter, wat een ver familielid kan zijn. Zo ontspint een reis vol wonderlijke avonturen, komt ze in hachelijke situaties terecht, maar weet zich hier toch weer uit te redden.

En dit is het euvel van het boek. De schrijvers willen te veel. In een hoog tempo reist Kamilia over het continent rond. Ontmoet vele mensen en weet vele zaken op te lossen en te vinden. Hierdoor komt geen van de figuren tot leven en blijven het eendimensionale figuren. Zelfs de hoofdpersoon komt hierdoor niet goed uit de verf. En dit geld ook voor de wereld. Omdat het verhaal zo snel verteld wordt blijft er geen tijd over om rustig van de omgeving te genieten, de mensen en volkeren te leren kennen en blijven veel zaken onbeantwoord.

Wat ik heel erg miste in het verhaal was de verbeelding. De schrijvers hebben voor een schrijfstijl gekozen waarin ze beschrijvend vertellen. En het verhaal zal meer tot leven zijn gekomen als ze meer verbeeldend hadden geschreven. Hiermee bedoel ik dat ze veel figuren en plaatsen alleen beschrijven hoe ze eruit zien en dat ze beter tot hun recht waren gekomen als ze hun handelen (en hierdoor de lezer een beeld van de figuur laten vormen) of de sfeer hadden beschreven.

Als ze het verhaal langer hadden uitgesponnen, want er zit genoeg materiaal in voor 7 delen, dan was het een beter verhaal geworden. Dat merk je vooral aan het eind van het boek. Hier wordt het verhaal op een stuk rustiger tempo verteld en komen de gebeurtenissen beter tot zijn recht en komt er meer leven in het verhaal.

Jammer van dit debuut, te veel in een te korte tijd. Als ze meer het tempo verlagen en meer roman tijd nemen voor het volgende boek dan kan het wel wat worden, want er zit potentie in dit schrijversduo.

Prinses Marcella

Twee sterren

Reactie van Johanna Lime

Dank je voor je eerlijke mening Princess Marcella. Jammer dat onze schrijfstijl je niet aanspreekt, we nemen de kritiek als leerpunten mee.

Reactie van Marcel

Ik hoop dat jullie niet zijn geschrokken van mijn mening, Ik kan wel eens direct zijn in mijn review, want het blijft toch jullie kindje dat jullie aan de wijde wereld laten zien. Als jullie willen kan ik meer in detail treden van wat mij niet aansprak in jullie boek en jullie hiermee helpen om een beter volgend boek te schrijven. Ik zal dit wel doen via de mail, anders verklap ik te veel van het boek.

Reactie Johanna Lime

Natuurlijk zijn wij geschrokken van een twee sterren recensie, Princess Marcella. Gelukkig kunnen we dit enigszins relativeren omdat we van andere lezers juist wel hele goede reacties krijgen, die staan jammer genoeg alleen nog niet op een openbare website zoals Hebban, maar hopelijk komt dat nog. We zijn wel benieuwd wat nu precies de problemen waren en stellen je feedback per e-mail op prijs. Wij zijn van die schrijvers die veel leren van juryrapporten en goede feedback van lezers. We proberen onszelf steeds te verbeteren. Dus gaan we graag in op je voorstel. Hopelijk was er toch nog wel iets in het boek dat je wel leuk vond? We zijn trouwens wel blij dat je vindt dat er potentie aanwezig is.

Reactie van Marcel

Zeker zit er potentie in jullie schrijfsels. Ik heb menig schrijver zo zien beginnen en die zijn beter geworden en winnen nu zelfs een Hugo.

 

Dank je wel voor je eerlijke recensie Marcel, we nemen de kritiek ter harte en proberen het met onze volgende boeken beter te doen.

Johanna Lime